ЕК очаква правосъдната реформа да продължи с ключови изменения на законите

Вера Йоурова оцени усилията на екипа на министъра на правосъдието Крум Зарков

09.02.2023 | 11:17 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕК очаква правосъдната реформа да продължи с ключови изменения на законите

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на министъра на правосъдието Крум Зарков за законодателните изменения, свързани с реформата на съдебната система и по-специално със създаването на механизма за отчетност и контрол на главния прокурор. Тя подчерта, че Европейската комисия очаква тези усилия да продължат и да се увенчаят с приемане на ключовите изменения в НПК, ЗСВ и други закони, съобщиха от правосъдното министерство.

"Навременното приемане на тези реформи е важно за постигане на целта за окончателно закриване на Механизма за сътрудничество и оценка, за изпълнение на ангажиментите в Националния план за възстановяване и устойчивост и за положителен доклад за България в рамките на хоризонталния Механизъм за върховенство на правото на ЕС", каза заместник-председателят Йоурова.

Министър Крум Зарков и заместник-председателят на ЕК проведоха видеоконферентен разговор. По време на срещата двамата обсъдиха още постигнатите до момента резултати и приоритетите на Министерството на правосъдието през следващите месеци.

"Законопроектите ще бъдат внесени още в първия работен ден на новия парламент", категоричен бе министър Зарков.

Снимка: Министерство на правосъдието